/Sculpturanima w czterech porach roku. Zima – Maszkarony i Gargulce

Sculpturanima w czterech porach roku. Zima – Maszkarony i Gargulce

Projekt ożywił kamienne rzeźby i głowy Krakowa – maszkarony, gargulce, postaci zwierząt i ludzi – umieszczone na Sukiennicach, Wawelu czy na krakowskich kamienicach. Jego celem jest zwrócenie uwagi na architekturę Krakowa i jej subtelne elementy.

Sculpturanima w czterech porach roku – plakat

Podczas warsztatów dla młodzieży i dorosłych ożywiliśmy wyżej wymienione postaci używając ich jako bohaterów filmu animowanego o Krakowie. Poza tym równolegle filmowaliśmy kolejne działania warsztatowiczów. Efektem jest animowany film o maszkaronach, gargulcach i innych postaciach z krakowskich murów oraz króciutki making of z realizacji z animowanymi fragmentami.

Najpierw zorganizowaliśmy wyprawę po mieście z aparatami fotograficznym, żeby namierzyć i sfotografować bohaterów naszej animacji.

Potem pod opieką profesjonalistów (Prowadzenie: Daria Godyń, Anna Skoczeń, Jacek Feliks, Katarzyna Surmacz, Robert Sowa) opracowany został scenariusz i storyboard, żeby koncepcja była spójna i jednolita. Następnie podzieliliśmy prace między cały zespół. Każda grupa będzie pracowała w innej technice: plastelina, glina, farby, materiały sypkie, rysunkowa, wycinanka, kolaż.

Zrealizowano ze środków finansowych Miasta Krakowa

Animacja, która powstała podczas warsztatów

Galeria z warsztatów

Makinkg Of Warsztaty Sculpturanima w czterech porach roku