Pierwsze warsztaty inspirowane twórczością autorki to warsztaty kulinarno- animacyjne skierowane do rodziców z dziećmi i młodzieżą (w wieku 7-16 lat), które odbyły się 3 lipca 2024 roku w Niepołomicach oraz Dąbrowie (w partnerstwie z Biblioteką Publiczną im. Tadeusza Biernata w Niepołomicach).
Filozofią autorki jest stół, który nawet w czasach kryzysu miał gromadzić pokolenia. Poprzez jedzenie zaprasza on do rozmów (tych wesołych i tych poważniejszych), zabaw, wymiany myśli, gromadzenia gości. Czasem jedzona jest przy nim zwykła kromka chleba z dżemem, popijana herbatą, czasem inne proste, a jednak smaczne dania. Często stół jest miejscem rozmów o literaturze. Być może dlatego właśnie tak bardzo dużą rolę w powieściach Musierowicz odgrywa jedzenie - bohaterowie ciągle coś gotują i ciągle coś jedzą. Pisarka wydała wręcz osobne książki z przepisami kucharskimi wymienianymi w powieściach.
- Często posiłki stają się ważnym elementem akcji - nie ma chyba lepszego przykładu niż "Opium w rosole" - mówiła Małgorzata Minta w audycji Łukasza Modelskiego w Polskim Radiu. - Przez to, co jadają bohaterowie, przez to, co się pojawiało na stołach, widać, jak zmieniają się czasy - opowiadała.
Pisarka jest autorką pozycji kulinarno-literackich „Całuski Pani Darling” (1995) oraz „Łasuch literacki, czyli ulubione potrawy moich bohaterów. Przepisy kulinarne i wnikliwe komentarze” (1995), w których przeplata inspiracje literackie przepisami ze swoich książek. „Całuski Pani Darling” teoretycznie są adresowane do dzieci, ale przypadną do gustu także i starszym czytelnikom, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pichceniem. W książce można znaleźć przede wszystkim łatwe i smakowite przepisy na obiady, desery i kolacje. Ich prostota zachęca do wypróbowania (w szczególności, że sama autorka je przetestowała). Każdy przepis opatrzony jest krótkim felietonem na temat wybranego bohatera literackiego lub historycznego oraz jego ulubionych przysmaków. Dla miłośników Jeżycjady również coś się znajdzie. Jednak największą gratką dla wielbicieli poznańskich przygód rodziny Borejko (i znajomych) jest książka: „Łasuch literacki”. Musierowicz uzupełnia swoją serię zbiorem przepisów kulinarnych. Są to autentyczne przepisy na potrawy zjadane z takim apetytem przez bohaterów poczytnych, pełnych humoru i radości życia książek. Mimo że przepisy nie są wyodrębnione, to nie jest to wielką przeszkodą. Poza recepturami są również zamieszczone komentarze autorki o bohaterach Jeżycjady.
Idąc tym tropem, łącząc jednocześnie nasze własne warsztatowe doświadczenia w dziedzinie kulinarnej (pod przewodnictwem mistrzyni kuchni Anny Kuklicz), zaprosiliśmy uczestników warsztatów do czytania, wspólnego gotowania (rosół, kluski leniwe), spotkania wokół stołu przy jedzeniu, czytaniu i tworzeniu animacji (prowadzenie – Monika Kuczyniecka). Inspirowaliśmy się m. in. przepisami kulinarnymi, których wiele jest w Jeżycjadzie jak i wspomnianych wyżej książkach autorki.
Wielopokoleniowe wspólne czytanie, smakowanie i przeniesienie przepisów na ekran za pomocą animacji były przyczynkiem do wspólnego spędzenia czasu rodziców z dziećmi w twórczy i uważny sposób. Namacalnym efektem są przepisy, które ożyły na ekranie ilustrowane stosownymi fragmentami wybranych książek. Warsztaty odbyły się
w przestrzeni prawdziwego domu i ogrodu, w którym łatwiej było osiągnąć swobodną atmosferę do rozmów, wymiany myśli, gotowania i biesiadowania.
Galeria z warsztatów
Monika Kuczyniecka - animacja
Absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu( aktualnie UAP im. Magdaleny Abakanowicz). Członkini Stowarzyszenia Filmowców Polskich. Należy do trio audiowizualnego @Ala Kryształ, które tworzy wraz z muzykami Marcinem Karnowskim i Radkiem Drwęckim.
W pracy wykorzystuje plastelinę, przy pomocy której – w połączeniu z techniką poklatkową – kreuje barwne, pulsujące życiem filmowe światy (plastelinowe plaskorzeźby, ilustracje, figurki z glinki polimerowej i animacje). Jej twórczość można śledzić m.in. na FB( RĘCE-KTÓRE LEPIĄ), lub na Instagramie( Claymimix).
Stworzyła kilka animowanych teledysków, m.in. dla Renaty Przemyk, Bajzla, Jerza Igora, Czesława Mozila, Voo Voo, zespołu Dagadana, Na Górze, Rafała Ryterskiego (Narodowy Instytut Audiowizualny). Zrealizowała adaptacje animowanych utworów literackich – baśń H.Ch. Andersena „Ojciec wie najlepiej”(dla Teatru Robotycznego w Centrum Nauki Kopernik) oraz plastelinowy wiersz Stefana Themersona „Komorne” dla Festiwalu Themersonów w Płocku.
Ostatnio jej animacje można zobaczyć w filmie dokumentalnym w reż. Agi Borzym „Dziewczyńskie historie”. Od kilkunastu lat prowadzi także autorskie warsztaty animacji poklatkowej dla dzieci, młodzieży i dorosłych.
Anna Kuklicz - kulinaria
Absolwentka Zarządzania w Kulturze UJ oraz kierunków Arteterapia - Sztuki Plastyczne UP w Krakowie, Pedagogika i Edukacja Artystyczna PWSZ w Nowym Sączu. Inicjatorka wydarzeń i koordynator projektów artystycznych dla dzieci i dorosłych. Trzykrotna laureatka programu Bardzo Młoda Kultura ( m.in. w 2018 r. za autorski projekt "Czy można zjeść dzieło sztuki" w partnerstwie z Małopolskim Centrum Kultury). Doświadczenie zdobywała w kraju i za granicą (Londyn). Współpracuje z różnymi instytucjami kultury, realizując projekty artystyczne dla lokalnych społeczności. Uwielbia integrować ludzi przy stole tworząc sztukę lub wspólnie gotując
Pomysłodawczyni i koordynatorka projektu: Marta Chwałek
Oprawa graficzna projektu / projekt albumu: Paweł Gąsienica-Marcinowski
Prowadzenie warsztatów: Ania England, Barbara Gawryluk, Daria Godyń, Iwona Kalenik, Monika Kuczyniecka, Anna Kuklicz, Joanna Szwed – Kostecka, Maciej Zygmunt
Dokumentacja fotograficzna i filmowa: Maciej Zygmunt, Agata Kaputa
Partnerzy: