Pierwsze warsztaty w ramach projektu "Gotowanie na ekranie - Kraków Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej" już za nami. Projekt promuje krakowska kuchnię w jej dwóch odmianach - dworskiej i mieszczańskiej. Dania reprezentujące obydwie odmiany przygotowywane są najpierw w kuchni, a potem jako animowany przepis.
W drugim dniu warsztatów młodzi uczestnicy projektu "Gotowanie na ekranie - Kraków Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej" animowali przepisy kuchni dworskiej, według których dzień wcześniej gotowali. Dla wielu z nich było to pierwsze doświadczenie z animacja poklatkową.
Dziękujemy animatorce Monice Kuczynieckiej, która pokazała młodzieży jak z plasteliny, folii aluminiowej i papieru można również ugotować smaczne potrawy. Dziękujemy także Muzeum Narodowemu za udostępnienie nam sali multimedialnej w Kamienicy Szołayskich.
Projekt dofinansowany ze środków finansowych Miasta Krakowa.